Luontoalan ammattitutkinto, erä- ja luonto-opas (TE 722410, 150 osp)
Oletko kiinnostunut opastamaan erilaisia ryhmiä luonnossa? Nyt sinulla on mahdollisuus lähteä kehittämään osaamistasi erä- ja luonto-oppaana ja erikoistua esimerkiksi tiettyjen aktiviteettien opastamiseen. Tervetuloa Kuusamoon opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi!
Kesto
28.1.2025–27.3.2026 (Kuusamo, 150 osp)
Koulutus sisältää lomajaksot 14.–18.7.2025 ja 27.–31.10.2025.
Kohderyhmä
Koulutuksen kohderyhmänä ovat TE-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat, jotka haluavat kehittää tietojaan ja taitojaan luonnossa liikkumisesta ja luonnossa tapahtuvasta asiakaspalvelusta, ja joilla on soveltuvuutta alan työtehtäviin. Alan aiempi koulutus ja työkokemus sekä harrastuneisuus ovat eduksi.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen osaat toimia erä- ja luontoympäristössä, suunnitella ja valmistella opastuksen sekä opastaa asiakasryhmiä luonnossa, soveltaa luonnontuntemustasi ja huolehtia ryhmän turvallisuudesta. Luontoalan ammattitutkinnon suorittanut osaa tuotteistamisprosessin luontoalan palveluun tai tuotteeseen. Hän osaa soveltaa tietoa luonnosta ja toimia luontoympäristössä sekä toimia yrittäjämäisesti ja asiakaspalvelutilanteissa.
Koulutussisältö
Koulutuksessa suoritetaan luontoalan ammattitutkinnon erä- ja luonto-opastuksen osaamisalan erä- ja luonto-oppaan kokonaisuus, 150 osp (osaamispistettä).
Kaikille pakollinen tutkinnon osa
· Luonnon tuotteistaminen (20 osp)
Erä- ja luonto-opastuksen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa
· Erä- ja luontoympäristössä toimiminen (40 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat, joista opiskelija valitsee 90 osp, mm.
· Luonnossa liikkumisen opastaminen (30 osp)
· Eläinohjelmapalveluiden järjestäminen (30 osp)
· Motorisoitujen ohjelmapalveluiden järjestäminen luonnossa (30 osp)
· Kansainvälisten asiakkaiden opastaminen luonnossa (30 osp)
· Eräruokapalvelun järjestäminen (30 osp)
Myös muut kuin yllä mainitut luontoalan ammattitutkinnon valinnaiset tutkinnon osat on mahdollisia suorittaa aikaisempaan osaamiseen perustuen, mutta kaikkiin ei erikseen ole opetusta.
Työelämäjaksot suoritat joko Kuusamon alueella, muualla Suomessa tai jopa ulkomailla omien tavoitteidesi mukaisesti. Koulutuksessa perehdyt kasvi-, eläin- ja lintulajeihin, suunnistukseen, luonnossa liikkumisen eri muotoihin ja osallistut sekä talvi- että kesäajan yöretkiin luonnossa. Työelämäjaksoilla opit asiakasryhmien opastamista sekä alan yritystoimintaan liittyviä muita toimintoja käytännössä. Tutkintoon liittyvät näytöt suoritetaan työelämässä.
Koulutukseen sisältyvät tutkinnon edellyttämät ensiapukoulutukset sekä hygieniapassi, joista ei tule opiskelijalle kustannuksia.
Tutustu tutkinnon perusteisiin
Koulutuksen toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, johon sisältyy lähikoulutuspäiviä, verkko-opetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Koulutuksen aikana lähitapaamisia on yleensä kerran kuussa neljä (4) päivää. Lähitapaamiset ovat Kuusamossa tai lähialueilla. Muu opiskelu tapahtuu mahdollisimman paljon työelämässä tai monimuotoisia oppimistapoja käyttäen (omat retket, pienryhmissä työskentely, projektit, muu opiskelu). Pääpaino on työelämässä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Koulutuksen lopullinen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Hinta
- Koulutus on maksuton.
Hakeutuminen
Tee hakemus napsauttamalla alla olevaa Ilmoittaudu koulutukseen -painiketta, joka ohjaa suoraan TE-palveluiden hakulomakkeelle. Hakuaika päättyy 7.11.2024.
Kysy lisää koulutuksesta
Tomi Mandelin, tomi.mandelin(a)ksak.fi, 040 187 2001
Toimisto
info(a)ksak.fi, 040 860 8949