Skip to main content

Luontoalan ammattitutkinto, erä- ja luonto-opas (TE 717305)

Oletko kiinnostunut opastamaan erilaisia ryhmiä luonnossa? Nyt sinulla on mahdollisuus lähteä kehittämään osaamistasi erä- ja luonto-oppaana ja  erikoistua esimerkiksi tietynlaisten ryhmien ohjaamiseen.

Tervetuloa Kuusamoon opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi!

Kesto

30.1.2024 – 28.3.2025 (Kuusamo)

Koulutuksen loma-ajat
15.-19.7.2024 ja 28.10.-1.11.2024

Kohderyhmä

Koulutus soveltuu sinulle, jos olet TE-toimiston tai kuntakokeilujen asiakkas, joka haluat kehittää tietojasi ja taitojasi luonnossa liikkumisesta ja jos sinulla on soveltuvuutta alan työtehtäviin.
Alan aiempi koulutus ja työkokemus sekä harrastuneisuus ovat eduksi.

Tavoite           

Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen osaat toimia erä- ja luontoympäristössä, suunnitella ja valmistella opetuksen sekä opastaa asiakasryhmiä luonnossa, soveltaa luonnontuntemustasi ja huolehtia ryhmän turvallisuudesta.
Lisäksi tavoitteena on suorittaa Luontoalan ammattitutkinnon erä- ja luonto-opastuksen osaamisalan erä- ja luonto-opas.

Koulutuksen toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, johon sisältyy lähikoulutuspäiviä, verkko-opetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Koulutuksen aikana lähitapaamisia on kerran kuussa noin 4-5 päivää. Muu opiskelu tapahtuu mahdollisimman paljon työelämässä tai monimuotoisia oppimistapoja käyttäen (omat retket, pienryhmissä työskentely, projektit, muu opiskelu). Pääpaino on työelämässä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Koulutuksen lopullinen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Työelämäjaksot suoritat joko Kuusamon alueella tai muulla paikkakunnalla omien tavoitteidesi mukaisesti. Koulutuksessa perehdyt kasvi-, eläin- ja lintulajeihin, suunnistukseen, luonnossa liikkumisen eri muotoihin ja osallistut sekä talvi- että kesäajan vaelluksiin. Työelämäjaksoilla opit asiakasryhmien opastamista sekä alan yritystoimintaan liittyviä muita toimintoja käytännössä.

Koulutussisältö           

Pakollinen tutkinnon osa

  • Luonnon tuotteistaminen (20 osp)

Erä- ja luonto-opastuksen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa

  • Erä- ja luontoympäristössä toimiminen (40 osp)

Valinnaiset tutkinnon osat, joista opiskelija valitsee 90 osp, mm:

  • Eräruokapalvelun järjestäminen (30 osp)
  • Luonnossa liikkumisen opastaminen (30 osp)
  • Eläinohjelmapalveluiden järjestäminen (30 osp)
  • Motorisoitujen ohjelmapalveluiden järjestäminen luonnossa (30 osp)
  • Kansainvälisten asiakkaiden opastaminen luonnossa (30 osp)

Lisäksi henkilökohtaistamisen kautta voi suorittaa aiempaan osaamiseen perustuen jonkin muun valinnaisen tutkinnon osan.

Koulutuksen aikana on mahdollisuus suorittaa tutkinnon edellyttämät ensiapukoulutukset sekä hygienia- ja anniskelupassi.

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Hinta                                  

Koulutus on maksuton.

Hakeutuminen

Hakeminen tehdään sähköisesti napsauttamalla alla olevaa Hakeminen-painiketta, joka ohjaa suoraan TE-palveluiden hakulomakkeelle. Hakuaika päättyy 2.1.2023.

Kysy lisää koulutuksesta

Tomi Mandelin, 040 187 2001, tomi.mandelin(at)ksak.fi