Luontomatkailun opaskoulutuksen kehittäminen

Kesto

1.8.2018–31.3.2021, toteutusalueena Kuusamo, Taivalkoski ja Pudasjärvi

Hankkeen tausta

Koillismaan voimavarana on puhdas luonto, joka tarjoaa edellytykset terveeseen elämään, harrastuksiin sekä ammatti- ja yritystoimintaan. Koillismaalla tarvitaan lisää luonto-oppaita, koska matkailualalla on tapahtunut huomattavaa kasvua viime vuosina ja kilpailu oppaista kiristyy eri alueiden välillä. Nopean kasvun myötä opastustehtävissä toimivilla on lisääntynyt tarve myös oman osaamisensa päivittämiseen.

Hankkeen tavoitteet
 • Luontomatkailuun liittyvän ammatillisen ja omaehtoisen vapaan sivistystyön opaskoulutusmallin kehittäminen yhteistyössä alueen yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa.
 • Luontolähtöisten aktiviteettien kehittäminen samalla varmistaen, että valmistuvilla osaajilla on riittävä palveluosaaminen myös kansainvälisten matkailijoiden palvelemiseen.
 • Alueen yritysten ja koulutusorganisaatioiden osaamisen ja yhteistyön kehittäminen.
 • Luontomatkailuun soveltuvien oppaiden saatavuuden parantaminen.
Kohderyhmä

Koillismaalla luontomatkailualalla toimivien eri työpaikkojen työntekijät ja työnantajat sekä muut henkilöt ja työttömät työnhakijat, jotka ovat hakeutumassa matkailualle ja tarvitsevat osaamista luonto-oppaan tehtävissä toimimiseen.

Hankkeen toimenpiteitä
 1. Verkostoituminen hankkeen toimijoiden ja muun yhteistyöverkoston kanssa.
 2. Hankkeen toimenpiteiden kartoitus, tiedottaminen ja markkinointi.
 3. Luontomatkailun opaskoulutuksen mallintaminen ja kehittäminen ohjelmapalvelujen teemakoulutuksien avulla. Teemakoulutukset liittyvät mm.
  - KSAK Oy:n osalta tuotteistamiseen, turvallisuuteen, hyvinvointiin, luontoelämyksiin, pyöräilyyn, erilaisten veneiden kuljetukseen ja luontokohteiden rakentamiseen
  - Kuusamo-opiston osalta valokuvaukseen, sosiaaliseen mediaan, lintu-, maisema- ja kasvilajikuvaukseen, luonto- ja lajituntemukseen, kansainvälisyyteen ja kielitaitoon sekä luontoon perustuviin tarinoihin.
 4. Verkkosivujen luominen Koillismaan luonto-oppaille oman osaamisen esittelemistä varten. Luonto-opasverkostolla vaikutetaan oppaiden parempaan saatavuuteen.
Rahoittaja

Euroopan sosiaalirahasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hallinnoija

Hankkeen hallinnoijana ja toteuttajana toimii KSAK Oy / Koillis-Suomen Aikuiskoulutus ja osatoteuttajina Kuusamo-opisto ja Ksakki ry.

hankkeessa toteutettujen koulutuspäivien materiaalit

Aineisto on tallennettu pilvipalveluun, josta voit käydä lataamassa kurssikohtaisesti yksittäiset tiedostot tai kaikki kyseisen kurssin tiedostot pakattuna tiedostona (.zip). Aloitussivulla anna sähköpostiosoitteesi sekä etu- ja sukunimesi sekä valitse Continue. Valitse haluamasi tiedostot ja napsauta Download.

Huom. Jos koulutuksessa on jaossa vain yksi tiedosto, yhteystietojasi ei kysytä, vaan pääset suoraan lataamaan ko. tiedoston.

20.11.2018 Turvallisesti moottorikelkalla
27.11.2018 Saunaopas
28.11.2018 Kalaa vedestä lautaselle 

Lisätietoja hankkeesta

KSAK Oy / Koillis-Suomen Aikuiskoulutus

hankepäällikkö Pekka Peiponen
040 511 9872, pekka.peiponen(a)ksak.fi
hankeasiantuntija Erkki Karjalainen
040 482 1251, erkki.karjalainen(a)ksak.fi

Kuusamo-opisto

hankevastaava Kari Kantola
040 523 3158, kari.kantola(a)kuusamo.fi
hankeasiantuntija Hanne Palosaari
0400 175 657, hanne.palosaari(a)kuusamo.fi

Ksakki ry

hankeasiantuntija Heikki Mustonen
040 173 3092, heikki.mustonen(a)ksakki.fi

Tulevia hankekoulutuksia 2019

Tutustu alkaviin maksuttomiin koulutuksiin

KSAK Oy

Koillis-Suomen Aikuiskoulutus
Y-tunnus: 0832600-5

Postiosoite

PL 13
93601 KUUSAMO

Käyntiosoite

Airotie 2b
93600 KUUSAMO

Info

Puh. 040 860 8949
ma–pe klo 8.00–15.00