Skip to main content

Erä- ja luonto-opas (150 osp, Kuusamo) / Jatkuva haku

Hakuaika päättyy: 18.11.2024

Kesto

28.1.2025 - 27.3.2026
Koulutuksen loma-ajat 14.-18.7.2025 ja 27.-31.10.2025.

Koulutuksen lopullinen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Koulutus järjestetään Kuusamossa ja lähialueilla (esim. Posio, Taivalkoski, Salla).

Kohderyhmä

Koulutus soveltuu sinulle, joka haluat kehittää tietojasi ja taitojasi luonnossa tapahtuvasta asiakaspalvelusta, luonnossa liikkumisesta ja sinulla on soveltuvuutta alan työtehtäviin. Alan aiempi koulutus ja työkokemus sekä harrastuneisuus ovat eduksi. Työn ohessa opiskelu onnistuu yksilöllisen suunnitelman mukaan.

Tavoite

Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen osaat toimia erä- ja luontoympäristössä, suunnitella ja valmistella opastuksen sekä opastaa asiakasryhmiä luonnossa, soveltaa luonnontuntemustasi ja huolehtia ryhmän turvallisuudesta. Lisäksi tavoitteena on suorittaa luontoalan ammattitutkinnon erä- ja luonto-opastuksen osaamisalan erä- ja luonto-oppaan kokonaisuus.

Sisältö

Koulutuksen sisältö muodostuu luontoalan ammattitutkinnon seuraavista tutkinnon osista:

Pakolliset tutkinnon osat
- Luonnon tuotteistaminen (20 osp)
- Erä- ja luontoympäristössä toimiminen (40 osp, osaamisalan pakollinen tutkinnon osa)

Valinnaiset tutkinnon osat, joista opiskelija valitsee 90 osp:n verran opintoja, mm.:
- Luonnossa liikkumisen opastaminen (30 osp)
- Eläinohjelmapalveluiden järjestäminen (30 osp)
- Motorisoitujen ohjelmapalveluiden järjestäminen luonnossa (30 osp)
- Kansainvälisten asiakkaiden opastaminen luonnossa (30 osp)
- Teemallisten luontopalveluiden järjestäminen (30 osp)

Lisäksi tutkinnon suorittamisen henkilökohtaistamisen kautta voi suorittaa aiempaan osaamiseen perustuen jonkin muun valinnaisen tutkinnon osan. Koulutuksen aikana on mahdollisuus suorittaa maksutta tutkinnon edellyttämät ensiapukoulutukset sekä hygienia- ja anniskelupassi.

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, johon sisältyy lähikoulutuspäiviä, verkko-opetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Koulutusmuoto mahdollistaa työn ohessa opiskelun. Koulutuksen aikana lähitapaamisia on yleensä kerran kuussa neljä (4) päivää. Lähitapaamiset ovat Kuusamossa tai lähialueilla. Muu opiskelu tapahtuu mahdollisimman paljon työelämässä tai monimuotoisia oppimistapoja käyttäen (omat retket, pienryhmissä työskentely, projektit, muu opiskelu). Pääpaino on työelämässä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Koulutuksen lopullinen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Työelämäjaksot suoritat joko Kuusamon alueella, muualla Suomessa tai jopa ulkomailla omien tavoitteidesi mukaisesti. Koulutuksessa perehdyt kasvi-, eläin- ja lintulajeihin, suunnistukseen, luonnossa liikkumisen eri muotoihin ja osallistut sekä talvi- että kesäajan yöretkiin luonnossa. Työelämäjaksoilla opit asiakasryhmien opastamista sekä alan yritystoimintaan liittyviä muita toimintoja käytännössä. Tutkintoon liittyvät näytöt suoritetaan työelämässä.

Oletuksena on, että tutkintoa opiskelemaan tulevalla on käytössään henkilökohtaiset retkeilyyn sopivat varusteet, kuten kengät, vaatteet, reppu, puukko, kompassi ym. Koululta löytyy tarvittaessa mm. rinkkoja, telttoja, makuupusseja, keittimiä, lumikenkiä, eräsuksia, karvapohjasuksia ja kanootteja. Koulutukseen kuuluvat erikoisvarusteet kuuluvat opetukseen (esim. moottorikelkka).

Hinta

- Oppisopimuskoulutuksena koulutus on maksuton.
- Omaehtoisena ammatillisena koulutuksena 400 € koko tutkinto (arvonlisäveroton koulutuspalvelu)

Rahoitus

Varmista hyvissä ajoin opintojen aikainen rahoitus (opintotuki, oppisopimus, työttömyysetuus). Voit hakeutua koulutukseen täysin omaehtoisena opiskelijana joko työssä olevana tai työn ulkopuolella, jolloin maksat koulutusmaksun.

Jos olet työtön, hakeudu ensisijaisesti työvoimakoulutukseen, ks. KSAK:n Koulutushaku-sivun kohta Työvoimakoulutukset. Tähän koulutukseen on tulossa hakuun työvoimakoulutuspaikkoja.

Kelan opintotuki
Mikäli olet kokoaikainen (päätoiminen) opiskelija voit hakea koulutukseen Kelalta opintotukea

Oppisopimus
Ammattitutkinnon tai sen osan/osia voit suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena joko työntekijänä tai omassa yrityksessäsi / tulevassa omassa yrityksessäsi, jolloin koulutus on sinulle maksuton. Kysy lisää oppisopimuksesta: Alice Heinävehmas, 040 717 5737, alice.heinavehmas(at)ksak.fi

Omaehtoinen työttömyysetuudella opiskelu
Työn ulkopuolella oleva voi hakea tähän koulutukseen ns. omaehtoiseen työttömyysetuudella tuettuun opiskeluun. Tämä edellyttää, että pyydät oppilaitokselta koulutuspalvelun tuottajan selvityksen alkavista opinnoista TE-toimistolle. Tutustu omaehtoiseen työttömyysetuudella tuettuun opiskeluun.

Valintaperusteet

- Aiemmin hankittu osaaminen (tutkinto, työn kautta hankittu osaaminen)
- Opiskelu- ja työskentelymotivaatio
- Soveltuvuus alalle

Jatkuva haku

Koulutukseen on mahdollista hakeutua myös hakuajan jälkeen. Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse Tomi Mandeliniin (ks. yhteystiedot alta). Yhteydenotot käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijaan otetaan yhteyttä, hänet haastatellaan ja hänen kanssaan sovitaan mahdollisesta opintojen aloittamisajankohdasta.

Kysy lisää koulutuksesta

Tomi Mandelin, 040 187 2001, tomi.mandelin(at)ksak.fi

Ilmoittaudu koulutukseen